Salam kesihatan buat pembaca K2S.

..sambungan daripada artikel sebelum ini #05 : Fungsi serat di dalam tubuh (Part I).

Gelatin, gum, betaglukans, dan beberapa jenis hemiselulosa memiliki kemampuan yang tinggi untuk menahan air dan membentuk cecair kental di dalam saluran pencernaan.Situasi ini boleh melambatkan pengosongan lambung(perut) oleh makanan dan menghalang makanan bercampur dengan enzim pencernaan sehingga boleh mengurangkanpenyerapan zat makanan di dalam usus. Proses tersebut menunjukkan serat mampu menurunkan penyerapan Asid Amino dan Asid Lemak. Kedua-dua zat tersebut memberi kesan buruk terhadap sistem pencernaan dan metabolisme tubuh. Pengambilan serat yang berlebihan boleh menyebabkan cirit birit dan pergerakan peristaltik usus tidak mampu untuk membaca makanan ke bahagian akhir saluran pembuangan.

Serat yang tersumbat boleh mengakibatkan kejang pada bahagian perut. Penambahan serapan serat yang ideal ialah mengubah pola pemakanan kerana penambahan serat yang berlebihan boleh mengganggu penyerapan dan keseimbangan Kalsium, besi, dan zink, terutama pada bayi, kanak-kanak, remaja, dan ibu hamil. Resapan serat yang terlalu banyak boleh meningkatkan pembentukan gas yang merupakan hasil penapaian serat oleh bakteria. Ini akan mengakibatkan perut terasa kembung.

Selain itu, serat yang berlebihan juga boleh mengakibatkan penurunan metabolisme atau penyerapan protein dan mineral iaitu kalsium (Ca), magnesium(Mg), Zink (Ze), kuprum (Cu), dan zat besi (Fe).

Persoalan yang kerap timbul ialah berapakah jumlah serat yang sebenar perlu di ambil oleh tubuh manusia?

Walaupun pakar gizi menyarankan mengambil serat sebanyak 25-35 gram dalam sehari, tidak semua individu memiliki keperluan serat yang sama.  Pola pemakanan orang Asia Dewasa hanya 2,000 kalori dan memerlukan serat sekitar 25 gram dalam sehari. Manakala keperluan serat orang Eropah atau Amerika Syarikat yang memiliki pola pemakanan lebih dari 2,500 kalori ialah 35 gram dalam sehari. Pakar Gizi Amerika Syarikat menyarankan supaya kanak-kanak mengambil serat sekitar 5 gram dalam sehari kerana keperluan tenaga mereka berbeza dengan individu dewasa.

Kesan penggunaan serat makanan terhadap penyakit degenaratif banyak ditemui dari penelitian terhadap perbandingan di antara individu vegetarian dan mereka yang makan daging. Lazimnya, risiko individu vegetarian menghidap penyakit degeneratif seperti penyakit jantung koronari dan beberapa janis kanser adalah lebih rendah jika dibandingkan dengan individu yang mengambil daging. Individu vegetarian juga memiliki umur yang lebih panjang daripada individu yang memakan daging.


Sekian.


Terima kasih kerana sudi membaca ilmu kesihatan ini. Jangan lupa menghantar komen anda.

Sekiranya anda ingin mendapat artikel kesihatan melalui email setiap kali saya kemaskini entry blog ini, anda boleh mengisikan nama dan email anda di dalam borang di bawah. Terima kasih.Tidak mahu terlepas artikel
kesihatan daripada
KLIK TO SIHAT?
Ingin menjadi pembaca setia
KLIK TO SIHAT?
Sila isikan nama dan
alamat emel anda SEKARANG!
NAMA :
ALAMAT EMEL :
TIADA Spam.
Saya sangat menghormati
privacy anda.0 Ulasan

PENAFIAN

Hakcipta terpelihara 2017. Setiap yang ditulis di ZONE KLIK TO SIHAT merupakan ilmu pengetahuan mengenai kesihatan dari pelbagai sumber dan rujukan dari internet mahupun buku-buku panduan berkaitan dengan kesihatan. Penulisan, panduan,tutorial dan pembelajaran di dalam bolg ini bukanlah satu arahan atau saranan dari pihak profesional. Penggunaan ilmu atau pembelajaran dari isi kandungan blog ini adalah bukan seratus peratus muktamad.Pihak ZONE KLIK TO SIHAT tidak akan bertanggungjawab atau jaminan terhadap ketidak-lengkapan dari setiap panduan,tutorial dan pembelajaran yang ditulis di dalam blog ini sama ada tersurat mahupun tersirat. Setiap penulisan yang ada di dalam blog ini kemungkinan terdapat informasi yang sudah dikemas kini dari pihak sumber dan rujukan. Pihak ZONE KLIK TO SIHAT tidak akan bertanggungjawab atas risiko mendapat informasi yang belum dikemas kini terutamanya di artikel yang lepas-lepas. Pihak ZONE KLIK TO SIHAT berhak untuk mengubah atau memperbaharui informasi di dalam blog ini setiap masa.


Sofinah Lamudin - ZONE KLIK TO SIHAT.